Πρωτοποριακές Λύσεις
Βασισμένες σε Τεχνογνωσία
Φρούτα & Λαχανικά

Φρούτα & Λαχανικά

Στα φρούτα και λαχανικά κάνουμε εγκαταστάσεις συστημάτων για:  

  • Πρόψυξη μετά τη συγκομιδή μέσω υδρόψηξης ή εξαναγκασμένης ψύξης αέρα
  • Κρύους θαλάμους για διατήρηση με υψηλή σχετική υγρασία
  • Ελεγχόμενες ατμόσφαιρες με  συστήματα CA και ULO για την πολύχρονη διατήρηση
  • Θαλάμους ωρίμανσης για μπανάνες
  • Θαλάμους αποπρασίνισματος για πορτοκάλια

Τα φρούτα και λαχανικά απειλούνται σοβαρά από τη θερμοκρασία και σχετική υγρασία .

Η σημασία της θερμοκρασίας:

Η ακατάλληλη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει:

  • η πρώιμη ωρίμανση και ηφθορά που προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε αλλοίωση του προϊόντος και την συντόμευση του χρόνου ζωής                                       
  • η αλλοίωση λόγω ακατάλληλης ψύξης εκδηλώνεται με εμφανείς κηλίδες  χρώματος  καφέ στην επιφάνεια του προϊόντος, με αποχρωματισμό της σάρκας και αλλοίωση στην γεύση που προκαλείται από έκθεση σε χαμηλή θερμοκρασία, ακόμη και πάνω από το σημείο πήξης του προϊόντος.
Η σημασία της σχετικής υγρασίας:

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούνται κυρίως από νερό (σχεδόν 90%), για το λόγο αυτό απαιτούν υψηλή σχετική υγρασία 85-95%.

Εάν η σχετική υγρασία δεν είναι αρκετά υψηλή, το νερό εξάγεται από το φρούτο  οδηγώντας στην απώλεια του βάρους, στη συρρίκνωσή του, στη δυσάρεστη όψη και τελικά σε ζημιές στην  αξίας του προϊόντος.

Ευαισθησία στο αιθυλένιο:

Προϊόντα που είναι ευαίσθητα στο αιθυλένιο μπορούν να καταστραφούν με την παρουσία του αιθυλενίου ή μπορούν να υποστούν δυσάρεστες αλλαγές στα φυσικά χαρακτηριστικά τους. Ορισμένα προϊόντα υφίστανται πρόωρη ωρίμανση (όπως τα φυτά και τα κομμένα άνθη) ή άλλα γίνονται κίτρινα ή καφέ (όπως το αγγούρι και το σέλινο). Συνιστάται να μην αποθηκεύονται μαζί προϊόντα ευαίσθητα στο αιθυλένιο με τα προϊόντα που παράγουν αιθυλένιο.

Συνθήκες Ελεγχόμενης ατμόσφαιρας:

Συνθήκες ελεγχόμενης ατμόσφαιρας έχουν στόχο να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος στην αγορά, με τη μείωση του ρυθμού αναπνοής και την εξάλειψη του CO2 και / ή αιθυλενίου σε περίπτωση που το προϊόν είναι ευαίσθητο σε αυτές τις ουσίες.                                        

Οι εφαρμογές ελεγχόμενης ατμόσφαιρας περιλαμβάνουν:                                                         

  • Απορροφητές CO2 που απορροφούν και μειώνουν τη συγκέντρωση του CO2 στους θαλάμους αποθήκευσης, πολύ κοινά για την αποθήκευση μακράς διάρκειας των μήλων και των αχλαδιών.
  • Απορροφητές αιθυλενίου για τη μείωση της συγκέντρωσης του αιθυλενίου σε θαλάμους αποθήκευσης, κατάλληλοι για τα ακτινίδια, τα βερίκοκα, τα κομμένα άνθη και τα κηπευτικά προϊόντα.
  • Γεννήτριες Αζώτου, για την αύξηση της συγκέντρωσης του Ν2 και κατά συνέπεια τη μείωση της συγκέντρωσης του O2 στους θαλάμους αποθήκευσης για την μείωση της αναπνοής των φρούτων και λαχανικών.

 

Συστινόμενες Συνθήκες για Αποθήκευση Φρούτων

 

Συνθήκες Αποθήκευσης

Έλεγχος Ατμόσφαιρας

Προϊόντα

Θερμοκρασία Αποθήκευσης oC

Θερμοκρασία Παγώματος oC

Σχετική υγρασία %

Διάρκεια Ζωής Αποθήκευσης

Ευαισθησία Αιθυλενίου

Οξυγόνο %

Διοξείδιο του Άνθρακα %

Μήλα

 

 

 

 

 

 

 

Fuji

0

-1.5

90 / 95 %

7 - 8 μήνες

Υψηλή

1 %

1 %

Gala

3

-1.5

90 / 95 %

7 μήνες

Υψηλή

1.5 %

1.5 %

Golden Delicious

0 / 1

-1.5

90 / 95 %

8 - 9 μήνες

Υψηλή

1 %

1.5 %

Jonathan

0

-1.5

90 / 95 %

7 μήνες

Υψηλή

3 %

5 %

McIntosh

2

-1.5

90 / 95 %

8 μήνες

Υψηλή

1.5 %

1 %

Pink Lady

0

-1.5

90 / 95 %

9 μήνες

Υψηλή

2 %

1 %

Red Delicious

0 / 1

-1.5

90 / 95 %

8 μήνες

Υψηλή

0.8 %

1%

Βερύκοκκα

-0.5 / 0

-1.1

90 / 95 %

1 - 3 εβδομάδες

Μέτρια

2 - 3 %

2 - 3 %

Μπανάνες

13 / 15

-0.8

90 / 95 %

1 - 4 εβδομάδες

Υψηλή

2 - 5 %

2 - 5 %

Βατόμουρα

-0.5 / 0

-0.8

90 / 95 %

3 - 6 ημέρες

Χαμηλή

5 - 10%

15 - 20%

Μύρτιλλα

-0.5 / 0

-1.3

90 / 95 %

10 - 18 ημέρες

Χαμηλή

2 - 5%

12 - 20%

Κεράσια

-1 / 0

-2.1

90 / 95 %

2 - 3 εβδομάδες

 

10 - 20 %

20 - 25 %

Γκράνμπερι

2 / 5

-0.9

90 / 95 %

8 - 16 εβδομάδες

Χαμηλή

1 - 2 %

0 - 5%

Σύκα

-0.5 / 0

-2.4

85 / 90 %

7 - 10 ημέρες

Χαμηλή

5 - 10 %

15 - 20 %

Σταφύλια

-0.5 / 0

-2.7

90 / 95 %

2 - 8 εβδομάδες

Χαμηλή

2 - 5 %

1 - 3 %

Γκρέιπφρουτς

14 / 15

-1.1

85 / 90 %

6 - 8 εβδομάδες

Μέτρια

3 - 10 %

5 - 10 %

Ακτινίδια

0

-0.9

90 / 95 %

3 - 5 μήνες

Υψηλή

1 - 2 %

3 - 5 %

Λεμόνια

10 / 13

-1.4

85 / 90 %

1 - 6 μήνες

 

5 - 10 %

0 - 10 %

Νεκταρίνια

-0.5 / 0

-0.9

90 / 95 %

2 - 4 μήνες

Μέτρια

1 - 2 %

3 - 5 %

Πορτοκάλια

3 / 9

-0.8

85 / 90 %

3 - 8 μήνες

Μέτρια

5 - 10 %

0 - 5 %

Ροδάκινα

-0.5 / 0

-0.9

90 / 95 %

2 - 4 εβδομάδες

Μέτρια

1 - 2 %

3 - 5 %

Αχλάδια

-1.5 / -0.5

-1.7

90 / 95 %

2 - 7 μήνες

Υψηλή

1 - 3 %

0 - 5 %

Δαμάσκηνα

-0.5 / 0

-0.8

90 / 95 %

2 - 5 εβδομάδες

Μέτρια

1 - 2 %

0 - 5 %

Κυδώνια

-0.5 / 0

-2.0

90 %

2 - 3 μήνες

Υψηλή

 

 

Ράσμπερι

-0.5 / 0

-0.9

90 / 95 %

3 - 6 ημέρες

Χαμηλή

5 - 10%

15 - 20%

Φράουλες

0

-0.8

90 / 95 %

7 - 10 ημέρες

Χαμηλή

5 - 10%

15 - 20%

Συστινόμενες Συνθήκες για Αποθήκευση Λαχανικών

 

Συνθήκες Αποθήκευσης

Έλεγχος Ατμόσφαιρας

Προϊόντα

Θερμοκρασία Αποθήκευσης oC

Θερμοκρασία Παγώματος oC

Σχετική Υγρασία %

Διάρκεια Ζωής αποθήκευσης

Ευαισθησία Αιθυλενίου

Οξυγόνο %

Διοξείδιο του Άνθρακα %

Ρόκα

0

-0.5

95 / 100 %

7 - 10 ημέρες

Υψηλή

 

 

Σπαράγγια

0 / 2

-0.6

95 / 100 %

2 - 3 εβδομάδες

Μέτρια

 

5 - 12 %

Αγκινάρα Ιεροσαλήμ

-0.5 / 0

-1.2

90 / 95 %

4 μήνες

Χαμηλή

 

 

Φασόλια

4 / 7

-0.6

90 / 95 %

7 - 10 ημέρες

Μέτρια

 

 

Μπρόκολο

0

-0.6

95 / 100 %

10 - 14 ημέρες

Υψηλή

1 - 2 %

5 - 10 %

Λαχανάκια Βρυξελλών

0

-0.8

95 / 100 %

3 - 5 εβδομάδες

Υψηλή

1 - 2 %

5 - 7 %

Λάχανο

0

-0.9

95 / 100 %

5 - 6 μήνες

Υψηλή

3 - 5 %

3 - 7 %

Καρότο

0

-1.4

98 / 100 %

6 - 8 μήνες

Υψηλή

 

 

Κουνουπίδι

0

-0.8

95 / 100 %

3 - 4 εβδομάδες

Υψηλή

2 - 5 %

2 - 5 %

Σέλερι

0

-0.5

98 / 100 %

1 - 2 μήνες

Μέτρια

1 - 4 %

3 - 5%

Αγγούρι

10 / 12

-0.5

85 / 90 %

10 - 14 ημέρες

Υψηλή

3 - 5%

0 - 5%

Κινέζικο Λάχανο

0

-0.9

95 / 100 %

2 - 3 μήνες

Υψηλή

1 - 2 %

0 - 6 %

Μελιτζάνα

10 / 12

-0.8

90 / 95 %

1 - 2 εβδομάδες

Μέτρια

3 - 5 %

0 %

Σκόρδο

0

-0.8

65 / 70 %

6 - 7 μήνες

Χαμηλή

0.5 %

5 - 10 %

Πράσο

0

-0.7

95/ 100 %

2 μήνες

Μέτρια

1 - 2%

2 - 5 %

Μαρούλι

0

-0.2

98 / 100 %

2 - 3 εβδομάδες

Υψηλή

2 - 5 %

0 %

Μανιτάρια

0

-0.9

90 %

7 - 14 ημέρες

Μέτρια

3 - 21 %

5 - 15 %

Μπάμιες

7 / 10

-1.8

90 / 95 %

7 - 10 ημέρες

Μέτρια

 

4 - 10 %

Κρεμμύδια Ξερά

0

-0.8

65 / 70 %

1 - 8 μήνες

Χαμηλή

1 - 3 %

5 - 10 %

Κρεμμύδια Χλωρά

0

-0.9

95 / 100 %

3 εβδομάδες

Υψηλή

2 - 4 %

10 - 20 %

Αρακάς

0 / 1

-0.6

90 / 98 %

1 - 2 εβδομάδες

Μέτρια

2 - 3 %

2 - 3 %

Πράσινο Πιπέρι

7 / 10

-0.7

95 / 98 %

2 - 3 εβδομάδες

Χαμηλή

2 - 5 %

2 - 5 %

Μαϊντανός

0

-1.1

95 / 100 %

1 - 2 μήνες

Υψηλή

 

 

Πατάτες

4 /12

-0.8

95 / 98 %

5 - 10 μήνες

Μέτρια

 

 

Ραδίκια

0 / 1

 

95 / 100 %

3 - 4 εβδομάδες

   

 

Ραπανάκι

0

-0.7

95 / 100 %

1 - 2 μήνες

Υψηλή

1 - 2 %

2 - 3 %

Σπανάκι

0

-0.3

95 / 100 %

10 - 14 ημέρες

Υψηλή

5 - 10 %

5 - 10 %

Κολοκύθι

7 / 10

-0.5

95 %

1 - 2 εβδομάδες

Μέτρια

3 - 5 %

5 - 10 %

Γλυκιά πατάτα

13 / 15

-1.3

85 / 95 %

4 - 7 μήνες

Χαμηλή

 

 

Ντομάτα

8 / 10

-0.5

85 / 90 %

1 - 3 εβδομάδες

Χαμηλή

3 - 5 %

3 - 5 %

Καρπούζι

10 / 15 %

-0.4

90 %

2 - 3 εβδομάδες

Υψηλή

 

 

 Οι παραπάνω πίνακες περιέχουν πληροφορίες από το ASHRAE Refrigeration Handbook 2010.



Τελευταία νέα

No documents found.

Πελάτες

  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "
  • "